Jeruzalem onder de avondzon: Gods bescherming te midden van oorlog
Terwijl de wereld schokt door het oorlogsgeweld dat Israël, Gaza en Iran teistert, ligt Jeruzalem, de stad van Sion, in betrekkelijke rust onder de zachte gloed van de avondzon. Dit contrast is indrukwekkend en roept diepe Bijbelse herinneringen en hoop op. Want Jeruzalem is niet zomaar een stad. In Gods Woord is zij het hart van Zijn plan met Israël en de wereld – het centrum van Zijn heilige aanwezigheid en bescherming.
De huidige conflicten in het Midden-Oosten tonen de heftigheid van een wereld in beroering. Vuurwapens, bommen en politieke strijd kenmerken de dagelijkse realiteit voor velen. Toch valt het op dat Jeruzalem, ondanks de nabijheid van dit geweld, vaak als een plek van relatieve kalmte en veiligheid blijft staan. Hoe is dat te verklaren? De Bijbel geeft ons een diepere blik op de ware bescherming die deze stad ontvangt.
Psalm 121 zegt: “Ik hef mijn ogen op naar de bergen: vanwaar zal mijn hulp komen? Mijn hulp is van de HEERE, die hemel en aarde gemaakt heeft.”
Jeruzalem, ook wel Sion genoemd, is in Bijbelse geschiedenis en profetie steeds het symbool van Gods zorg en trouw aan Zijn volk. God belooft Zijn stad te bewaken, te beschermen tegen vijanden, en te omringen met Zijn vrede, ook als het tumult rondom hevig is.
Jesaja schrijft: “Want zo zegt de HEERE, uw Verlosser, de Heilige Israëls: Ik zal u bewaren, Ik zal voor u zorgen, Ik zal u beschermen, alsof het mijn oogappel was.” (Jesaja 43:1-2) Deze woorden zijn niet slechts historische uitspraken, maar ze hebben een diepe profetische betekenis die ook vandaag nog geldt. Jeruzalem ligt in Gods hand, en ondanks de dreiging van oorlog en vernietiging, blijft de stad onder Zijn bescherming.
De avondzon die over Jeruzalem strijkt, kan daarom ook gezien worden als een teken van hoop en rust. Niet een oppervlakkige vrede door menselijke macht of politiek, maar een diepe, geestelijke rust die voortkomt uit Gods trouw aan Zijn verbond met Israël. Deze rust staat los van de omstandigheden, omdat zij geworteld is in de beloften van de Schepper.
Tegelijkertijd herinnert deze situatie ons ook aan de voortdurende strijd die niet alleen fysiek, maar vooral geestelijk is. Efeziërs 6:12 leert ons dat onze strijd niet tegen vlees en bloed is, maar tegen de machten van deze wereld. Jeruzalem staat in het middelpunt van deze geestelijke strijd, als stad van de Messias die terug zal keren om recht en vrede te brengen.
Als gelovigen worden we opgeroepen om niet weg te kijken van de realiteit van het conflict, maar juist te bidden voor Jeruzalem en Israël. Psalm 122:6 zegt: “Bidt voor de vrede van Jeruzalem: het gaat goed met wie u liefhebben.” In een wereld die lijkt te ontbranden, mogen wij vertrouwen dat Gods bescherming over Sion standhoudt.
De avondzon over Jeruzalem is een bemoedigend teken voor allen die geloven in de trouw van God. Te midden van oorlog en onrust waakt Hij over Zijn stad en Zijn volk. Moge deze rust onder de avondzon een uitnodiging zijn om te vertrouwen op Hem die hemel en aarde gemaakt heeft, en wiens woord standhoudt tot in eeuwigheid.
Shalom Dre
Maak jouw eigen website met JouwWeb