Het Beeld in de Media: Slechts een Deel van het Verhaal?
Het is gemakkelijker om te reageren op dramatische beelden dan om de onderliggende oorzaken van conflicten te begrijpen. Het is echter belangrijk om goed te onderzoeken wat nu werkelijk de waarheid is.
Hoe kun je nog woorden geven aan wat er de afgelopen dagen is gebeurd? Er is al genoeg over gezegd en geschreven. Wereldwijd zijn er veel verontwaardigde reacties. De beelden in de media spraken voor zich. Maar wat gebeurt er over een paar dagen of weken? Blijft die verontwaardiging dan ook nog zo?
Helaas is het telkens weer hetzelfde als het om de Joden gaat: "Er komt weer een 'ja, maar'". En weer zijn we dan terug bij af: Jodenhaat wereldwijd.
Er is nog geen oproep geweest vanuit de Nederlandse moskeeën voor As-Salaam-Alaikum. Er is nog geen veroordeling geweest sinds 7 oktober 2023. Nee, het is nog geen As-Salaam-Alaikum. Waarom blijft het zo stil?
Onlangs waren er twee predikanten tegenover twee pro-Palestina-aanhangers aan tafel, wat een mooi en vurig gesprek had moeten opleveren. En natuurlijk is er een voor- en tegen zo gaat dat. De twee predikanten hadden een goede geschiedeniskennis om te onderbouwen wat er nu gaande is in het Midden-Oosten. Maar de twee tegenhangers waren lomp, niet respectvol en hadden totaal geen kennis van de geschiedenis van Israël. Het enige wat ze deden, was retoriek herhalen, met overgenomen cijfers en getallen uit de Hamas-media. Het ontbrak hen aan de benodigde kennis. Ze vielen de twee predikanten op een agressieve manier aan. Jammer en triest om te zien en te horen.
Het bewijst maar weer dat de "echte waarheid" geen kans krijgt om gehoord te worden in de media. Alleen de retoriek dat Israël als land en volk niet welkom is, wordt uitgedragen. Het lijkt wel of feiten en waarheid er niet meer toe doen. Alleen de haat neemt steeds meer toe.
Zijn alle grenzen al overschreden? Ja, al heel lang. Maar hoe roei je dit kwaadaardige antisemitisme dan uit? Je moet oppassen dat je niet de gehele moslimgemeenschap over één kam scheert. Helaas blijkt uit de “cijfers” dat tussen de veertig en zestig procent van het antisemitisme komt van moslims in de grote steden. Ook dat mag benoemd worden.
Wat is dan daadkrachtig optreden tegen al dit zinloze geweld? In ieder geval moet de eenzijdige berichtgeving over Israël stoppen. De media moeten meer aandacht besteden aan de waarheid over de oorsprong van al het geweld dat zich tegen de Joodse bevolking richt, en de waarheid over de oorlog tegen Israël.
Wie is nog de roepende stem in de woestijn?
Die roepende stem zou ook de stem van de kerk moeten zijn. Helaas heeft de kerk nog een lange weg te gaan als het gaat om Israel. De relatie tussen de kerk en Israël is altijd een moeilijke geweest. Het is een "slecht huwelijk"
Wat zou het mooi zijn als de kerk zich zou verzoenen met haar Joodse wortels en tegelijkertijd een morele positie innemen in het huidige conflict. Maar hierin is nog een lange weg te gaan.
Shalom
De media kunnen een belangrijke rol spelen in het bevorderen van Shalom@ As-Salaam-Alaikum. Maar als het gaat om de juiste verslaggeving rondom Israel heeft het nog een lange weg te gaan.
In een wereld waar zoveel conflicten zijn, haat en verdeeldheid is, is Shalom het meest krachtige en zelfs magisch woord. Het betekend: een diepgewortelde vrede, harmonie, en heelheid.
Maar zover zijn we nog niet. Daarom ook een oproep aan de christenheid om te bidden voor de Vrede van Jeruzalem. En bidden voor de vijanden van Israel. Dat ook zij de Messias van Israel mogen ontmoeten.
Shalom Dre
Reactie plaatsen
Reacties