
Jesaja 49:15-16
Maar de HEER zegt: "Jeruzalem, ik heb je naam in Mijn hart bewaard. Ik zal altijd aan je denken."
Thema: Jeruzalem, Ik heb jouw naam in Mijn hart bewaard!
Jeruzalem is Gods geliefde woonplaats, en Jeruzalem is een Joodse erfenis. De relatie tussen Jeruzalem en het volk van Israël is onverbrekelijk. Meer dan ooit zijn, en zullen, alle ogen op Jeruzalem gericht zijn. Het is een struikelblok geworden voor alle volken, precies zoals de HEER der Heerscharen heeft voorzegt. De Bijbel zegt dat de Here Jezus eens de wereld zal regeren met Zijn Heilig Woord vanuit Jeruzalem. De Bijbel spreekt over Gods uitverkiezing van Jeruzalem als Zijn regeringshoofdstad:
Jesaja 2:3:
"En vele volken zullen heengaan en zeggen: 'Komt, laat ons opgaan tot de berg des HEEREN, tot het huis van de God Jakobs, opdat Hij ons leren van Zijn wegen, en dat wij wandelen in Zijn paden; want uit Sion zal de wet uitgaan, en des HEEREN woord uit Jeruzalem.'"
Wat is er al veel geschreven en verteld over deze Godsstad! Het bijzondere is dat er nog steeds geschreven wordt over Jeruzalem. Het lijkt wel een onuitputtelijke bron om over te schrijven. En dat is niet verwonderlijk, want de Bijbel vertelt dat Jeruzalem een steen zal zijn waarover alle natiën moeten strijden. De strijd om Jeruzalem is al voorspeld in de Bijbel. Deze strijd is een belangrijk strijdpunt voor het komende Koninkrijk van de Here Jezus! In de strijd die nu gaande is, wordt iedereen gemobiliseerd om strijd te voeren tegen Israel.
Psalm 122:6-7 Bid Jeruzalem vrede toe, mogen wie u liefhebben rust genieten. Vrede zij binnen uw muren, rust in uw burcht.
De Schepper heeft besloten om van Jeruzalem een woning voor Zijn Naam te maken. Dit betekent dat de Eeuwige God, de Schepper van de hemel en de aarde, Jeruzalem heeft verkozen om daar te wonen. Niet de naam van de godheid van de islam zal gevestigd worden, noch de namen van andere wereldmachten die hun naam willen vestigen in Jeruzalem, maar de Naam van de Here Jezus, de Koning der Joden. Zijn Naam zal gevestigd worden in Jeruzalem.
Geldt de oproep ook voor christenen om te bidden voor de vrede van Jeruzalem?
Want immers, christenen zijn toch geen Joden! Wat is de relatie tussen het christendom en deze Godsstad die de Here Jezus zo beweende? Het christelijk geloof is tenslotte niet meer plaatsgebonden. Sinds de komst van de Here Jezus is er geen aardse tempel meer nodig. De hoop ligt niet in Jeruzalem, temidden van het land Israël, maar in het hemelse Jeruzalem, zoals de Bijbel zegt. Veel vragen, die de Bijbel allemaal beantwoordt, maar waar veel christenen en kerken in de afgelopen eeuwen aan voorbij zijn gegaan.
De aardse stad Jeruzalem is niet zomaar een stad. Het is de stad die God heeft uitgekozen. Uit alle landen en volken heeft de Here God één volk, één stad, en het land Israël, gekozen om Zijn volk te zijn. Jeruzalem is de plek waar Hij in hun midden woont, maar ook de plek waar de Gezalfde Koning namens Hem zal regeren, tot in eeuwigheid, in en vanuit Jeruzalem! Het is dus niet zomaar een stad, maar het centrum van de wereld. De Bijbel spreekt zelfs van de navel van de aarde. Dus als dit zo belangrijk is voor de Here God, dan is het ook van belang dat dit aandacht krijgt. Vanuit Jeruzalem zal Zijn Woord en Zijn zegen zich over de wereld verspreiden.
Jeruzalem, Ik heb jouw naam in Mijn hart bewaard!
Vanuit Jeruzalem is het Evangelie van de Here Jezus de wereld ingegaan. Daar is het begonnen. We hoeven niet in Jeruzalem te aanbidden, maar in Zijn Geest en in Zijn waarheid, zoals Jezus zelf heeft gezegd. We hoeven ook niet in de richting van Jeruzalem te bidden, zoals de meeste Joden nog steeds doen, want God is overal. En toch, Hij is gestorven in Jeruzalem. Jeruzalem, het centrum van Gods plan met deze wereld. Vanuit Jeruzalem is het Evangelie begonnen, en het zal doorgaan tot het einde van de aarde. "Uit Sion zal de Thora uitgaan, en het woord van de HEER uit Jeruzalem." Maar Jeruzalem betekent nog meer: hier zal de Messias terugkomen op de Olijfberg.
Drie keer per dag, zeven dagen per week, worden deze woorden uitgesproken:
Psalm 137: Als ik jou vergeet, o Jeruzalem, laat dan mijn rechterhand zichzelf vergeten.
Ze bidden voor het herstel van Jeruzalem.
De Here God laat Jeruzalem niet los. In de voltooiing van Zijn plan speelt Jeruzalem een grote rol. De Here Jezus komt en nadert Jeruzalem. Bidden voor de vrede van Jeruzalem betekent ten diepste dat je bidt dat de Here Jezus terug zal komen, daar op de Olijfberg. Hij is onze enige hoop, inderdaad niet Jeruzalem op zich.
Jeruzalem, daaraan zullen de volken zich stoten. Dat is wat je op dit moment ook ziet gebeuren. De aanvallen op Jeruzalem worden steeds heftiger, de intensiteit neemt toe.
Bid voor de vrede van Jeruzalem. Een gebed waarin de mens zelf niet centraal staat. Het gaat niet om jou en mij, maar om de oproep van de Bijbel om te pleiten dat Hij zal horen naar onze gebeden.
Zie je uit naar de komst van Yeshua Ha Mashiach in Jeruzalem? Dan zal het goed gaan voor een ieder die zich zal buigen voor Hem. We kunnen de strijd om Jeruzalem zien als een belangrijk teken van de Eeuwige dat er steeds minder tijd is. Zijn voetstappen naderen, als je de profetieën in de Bijbel leest. Alles spitst zich toe op de stad die de Schepper voor Zich heeft uitgekozen. De taak van christenen en de kerk is (hoewel de kerk zich daar vaak niet mee bezighoudt!):
Jesaja 62:1 Om Sions wil zal ik niet zwijgen, en om Jeruzalem wil zal ik niet rusten, totdat zijn heil opgaat als een lichtglans en zijn verlossing als een brandende fakkel."
Shalom, Dre
Maak jouw eigen website met JouwWeb