Is de Thora alleen voor Israël, of ook voor christenen?
Wanneer je de Bijbel bestudeert, ontdek je al snel dat de Here Jezus (Yeshua HaMashiach) zich volledig richtte op de Thora als leidraad voor Zijn leven en leer. Maar hoe zit het met christenen? Moeten wij de Thora ook volgen, of was deze alleen bedoeld voor Israël? Dit is een vraag die velen bezighoudt. In deze blog gaan we op zoek naar het antwoord vanuit de Schrift.
Jezus en de Thora
Jezus zegt in Lukas 24:44:
"Alles wat geschreven staat in de Thora van Mozes, de Profeten en de Psalmen, gaat over Mij."
Hiermee benadrukt Hij dat de Thora niet zomaar een verzameling wetten is, maar dat deze Hem openbaart. Jezus zelf leefde volgens de Thora en onderwees zijn discipelen vanuit dit fundament. Zijn woorden in Mattheüs 5:17-18 laten hierover geen twijfel bestaan:
"Denk niet dat Ik gekomen ben om de Wet of de Profeten af te schaffen; Ik ben niet gekomen om die af te schaffen, maar om te vervullen. Want, voorwaar, Ik zeg u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat alles geschied is."
Jezus bevestigt hier dat de Thora nog steeds relevant is. Hij kwam niet om de Wet af te schaffen, maar om deze volledig te vervullen. Dat betekent dat de Thora niet opgeheven is, maar zijn volheid en doel vindt in Hem.
Wat betekent ‘Thora’?
Helaas wordt de Thora vaak vertaald als "de Wet", wat een strenge en negatieve klank heeft. Maar het Hebreeuwse woord Thora betekent veel meer dan dat. Het kan beter worden vertaald als "onderwijzing", "wegwijzer" of "richtlijn". De Thora is als een kompas voor het leven, gegeven uit Gods liefde voor de mensheid.
De Thora leert ons over gerechtigheid en liefde. De Tien Geboden zijn daar een kernonderdeel van, maar het Joodse volk kent zelfs 613 geboden en verboden (mitswot). Deze zijn bedoeld om te helpen in een leven van toewijding aan God.
Psalm 119 spreekt vol vreugde over de Thora:
"Uw woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad."
Voor wie is de Thora bedoeld?
Veel christenen denken dat de Thora alleen voor het Joodse volk is. Maar wat zeggen de Bijbelse teksten hierover?
In Prediker 12:13 staat:
"Vrees God en houd Zijn geboden, want dit geldt voor alle mensen."
Ook in het Nieuwe Testament wordt benadrukt dat Gods geboden een universele waarde hebben. Paulus schrijft in Romeinen 7:12:
"Zo is dan de Wet heilig, en ook het gebod is heilig, rechtvaardig en goed."
De Schepper heeft door het nieuwe verbond de Thora niet afgeschaft, maar juist in ons hart en verstand gelegd. Dit sluit aan bij de woorden van de profeet Jeremia (Jeremia 31:33):
"Ik zal Mijn wet in hun binnenste geven en die in hun hart schrijven."
De Thora is geen slavenjuk, maar een liefdesbrief van God, bedoeld om ons dichter bij Hem te brengen.
Vrij van de Wet of verbonden door genade?
Sommige christenen geloven dat we "vrij van de Wet" zijn omdat we onder de genade leven. Maar betekent dit dat we Gods wil niet meer hoeven te doen? Absoluut niet.
Jezus waarschuwt hiertegen in Mattheüs 7:21:
"Niet ieder die tegen Mij zegt: Heere, Heere, zal het Koninkrijk der hemelen binnengaan, maar wie de wil doet van Mijn Vader, Die in de hemelen is."
De Thora laat zien wat Gods wil is. Het volgen van Zijn geboden is geen last, maar een manier om Hem te eren en te leven in vrijheid. Gehoorzaamheid en vrijheid gaan hand in hand, zoals een lamp die je de weg wijst in het donker.
Tradities versus Thora
Helaas wordt in veel kerken de nadruk gelegd op menselijke tradities in plaats van op de Thora.
Jezus sprak dit aan in Marcus 7:8: "De Wet van God legt u naast u neer, maar aan de traditie van mensen houdt u vast."
Het is daarom belangrijk dat we ons richten op wat de Schrift werkelijk zegt, in plaats van ons te laten leiden door de tradities en opvattingen van deze tijd.
Conclusie
De Thora is niet alleen voor Israël, maar voor iedereen die God wil dienen en Zijn wil wil doen. Jezus heeft de Thora niet afgeschaft, maar vervuld. Hij liet zien hoe wij in relatie met God kunnen leven door Zijn geboden in acht te nemen.
De Thora is geen last, maar een lamp voor onze voeten en een licht op ons pad. Laten we deze wegwijzer omarmen als een teken van Gods liefde en trouw.
Shalom,
Dre
Maak jouw eigen website met JouwWeb