Een Pad vol dilemma’s!

De onderhandelingen tussen Israel en Hamas zijn weer begonnen over de hoofden van onschuldige mensenlevens. Palestijnse terroristen die gevangen zitten ruilen tegenover onschuldige Joodse burgers! Een duivels dilemma….

 

Soms rijst de vraag of onderhandelingen zinvol zijn wanneer de andere partij niet dezelfde waarde hecht aan dialoog en vrede. Wanneer terreurgroepen zoals Hamas oproepen tot de vernietiging van Israël, wordt de intentie achter de onderhandeling een schijnvertoning. In zulke gevallen wordt het duidelijk dat vrede niet bereikt kan worden door alleen woorden, maar door standvastigheid en verdediging. Het ondersteunen van Israëli’s recht om zichzelf te verdedigen is niet in strijd met de oproep tot vrede, maar erkent de noodzaak om kwaad te confronteren en onschuldige levens te beschermen. Waar Israël altijd vrede zoekt en heeft gezocht, hebben de  terroristische partijen er baat bij om het conflict te laten voortduren.

 

Door met Hamas te onderhandelen, erkent men indirect hun politieke legitimiteit. Dit kan een gevaarlijk precedent scheppen en andere extremistische groepen aanmoedigen. Wat is de juiste weg om ervoor te zorgen dat de nog levende gijzelaars thuiskomen bij hun families? Elke onderhandeling brengt de vraag met zich mee: tot hoever mag je gaan in het maken van concessies? Voor Israël, een natie met diepe Bijbelse wortels en een roeping “om een Licht voor de volken te zijn”, is het loslaten van land of principes geen lichtzinnige keuze. Tegelijkertijd wordt van Israel gevraagd om een compromis te sluiten in ruil voor een belofte van vrede die vaak fragiel blijkt.

 

Hamas heeft continu laten zien dat het de onderhandelingen gebruikt om tijd te winnen, wapens te verzamelen en zijn militaire infrastructuur te versterken. Dit roept de vraag op of onderhandelingen werkelijk leiden tot duurzame vrede. Hoe moet je onderhandelen met het "as van het kwaad"? De gruwelijke tactieken van Hamas, waaronder het opzettelijk richten op burgers, het gebruik van menselijke schilden en het verspreiden van antisemitische retoriek, maken onderhandelingen moreel problematisch, zo niet onmogelijk.

 

De Oplossing!

De toekomstige president van Amerika, op wie velen hun hoop hebben gevestigd met betrekking tot de oorlog tussen Israel en Hamas zal een misschien rol spelen in het vinden van “de oplossing”! Maar straks bij de inauguratie zal een omstreden “imam Husham al-Husseini”spreken. Diezelfde Iman die zegt dat “Hezbollah  mannen van God zijn” En sprak  hij “Binnenkort zullen de moslims Jeruzalem controleren.”

Zou deze toekomstige president echt de oplossing zijn?

 

De wereld schijnt te vergeten dat Hamas een terroristische organisatie gewoonweg niet te vertrouwen is. Zij willen het onmogelijke, en misbruiken de media om hun doelen te bereiken. Mensenlevens zijn niets waard voor deze terroristen. Er wordt van Israel het onmogelijke gevraagd. Veel misdadigers vrij te laten voor een aantal gijzelaars, en zo gaat het kat en muis spel als sinds okt 2023. En wat voor deal er ook gesloten wordt, onschuldige burgers moet hun leven er mee betalen.

Onderhandelingen zijn een tweesnijdend zwaard: ze bieden kansen, maar ook uitdagingen. Voor Israël betekenen ze balanceren tussen het beschermen van haar volk en het zoeken naar duurzame vrede. Het is een proces dat wijsheid, vastberadenheid en een diep vertrouwen in God’s beloften vereist. Want uiteindelijk ligt de ware vrede niet in de handen van mensen, maar in die van de Vredevorst. Yeshua ha Mashiach.

 

De Bijbel roept op tot vrede, maar erkent ook de realiteit van kwaad en onrecht in de wereld.                                   Prediker 3:8 "Er is een tijd voor oorlog en een tijd voor vrede."

 

Oproep voor de christelijke wereld: Is het bidden voor de vrede over Israel niet alleen een opdracht, maar ook een uiting van vertrouwen in Gods uiteindelijke plan. Onvoorwaardelijk achter Israël staan is geen politieke keuze; het is een geestelijke roeping. Het is een erkenning van Gods trouw, een daad van gehoorzaamheid en een stap in geloof. Wanneer we ons hart verbinden met Gods hart voor Israël, worden we deel van een eeuwig verhaal van hoop, verlossing en overwinning.

 

Door onvoorwaardelijk achter Israël te staan, positioneren we ons in lijn met Gods hart en plannen. In Zacharia 2:8 zegt God: “Wie u aanraakt, raakt Zijn oogappel aan.” Dit laat zien hoe diep Gods liefde voor Israël is. Wanneer wij achter Israël staan, laten we zien dat we geloven in een God die Zijn beloften houdt.

 

Shalom Dre