De wereld staat in brand!
Van de stoffige straten in Syrië tot de gebombardeerde ruïnes in Oekraïne, van de uitgehongerde kinderen in Soedan tot de raketaanvallen tussen Israël en Hamas: overal woedt conflict, honger en verwoesting. En terwijl deze crises zich opstapelen, lijkt de mensheid steeds meer af te stompen. Het nieuws over weer een bombardement of een massamoord haalt misschien nog de krantenkoppen, maar raakt het ons nog werkelijk?
Niet alleen door oorlogen en politieke conflicten, maar ook door morele en geestelijke chaos. Feiten worden verdraaid, waarheid wordt onderdrukt en rechtvaardigheid lijkt een zeldzaam goed. In een tijd waarin de wereld haar eigen ondergang bespoedigt, klinkt een oud en profetisch woord luider dan ooit: “Want zie, duisternis zal de aarde bedekken, en donkere wolken de volken; maar over u zal de HEERE opgaan, en Zijn heerlijkheid zal over u gezien worden.” (Jesaja 60:2)
Niet alleen op geopolitiek niveau wankelt de wereld, ook moreel lijken we op een glijdende schaal. Het seksueel moraal verdwijnt steeds verder. Waar vroeger normen en waarden richting gaven aan de samenleving, heerst nu een grenzeloze vrijheid waarin alles moet kunnen en niets meer heilig is. De definitie van relaties, identiteit en seksualiteit verandert sneller dan ooit, en wie vragen stelt, wordt al snel weggezet als ouderwets of intolerant. Maar is alles wat kán ook alles wat mág?
Door de hele geschiedenis heen hebben machthebbers hun positie misbruikt. Dictators hebben hun volk onderdrukt, oorlogen zijn gevoerd om macht en controle, en het bloed van onschuldigen is rijkelijk vergoten. We zien het vandaag in Syrië, waar een burgeroorlog al meer dan tien jaar heb gewoed. Wat begon als een volksopstand tegen een dictator, groeide uit tot een geopolitiek conflict waarin Rusland, Iran en Turkije betrokken raakten. Miljoenen zijn op de vlucht, honderdduizenden zijn gedood, en het land is een schaduw van wat het ooit was. En weer is het land in de ban van een dictator.
In Oekraïne zien we een brute oorlog die niet alleen de toekomst van een land bepaalt, maar ook de verhoudingen in de wereld op scherp zet. Rusland probeert met geweld zijn invloedssfeer te vergroten, en het Westen reageert met sancties en wapenleveringen. Maar de echte slachtoffers zijn de gewone burgers, die lijden onder bombardementen, honger en angst.
En terwijl deze conflicten woeden, is de internationale gemeenschap selectief in haar verontwaardiging. Want terwijl Rusland wordt veroordeeld en Syrië grotendeels wordt genegeerd, wordt Israël keer op keer het mikpunt van kritiek en beschuldigingen. De Verenigde Naties nemen talloze resoluties aan tegen Israël, terwijl dictaturen zoals Iran en Noord-Korea nauwelijks worden aangesproken op hun misdaden. Organisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch bestempelen Israël als een ‘apartheidsstaat’, terwijl ze zwijgen over de vervolging van christenen in islamitische landen of de onderdrukking van minderheden in China.
Te midden van alle brandhaarden speelt Israël een centrale rol. Het land staat niet alleen in het middelpunt van geopolitieke spanningen, maar ook in het profetische plan van God. Israël is het volk en de natie waarmee God een verbond sloot en waarvan Hij zegt dat Hij het nooit zal verlaten (Jesaja 41:10). De strijd om Jeruzalem en het land van de Bijbelse aartsvaders is geen gewone politieke strijd; het is een geestelijke strijd die de hele wereld raakt. Wie de geschiedenis van Israël bestudeert, ziet dat de aanval op dit volk nooit louter strategisch of militair is, maar diep geworteld in een strijd tussen licht en duisternis.
De Koning komt
De wereldleiders denken dat zij de loop van de geschiedenis bepalen. Ze vechten om macht, onderdrukken volkeren en vernietigen naties. Maar uiteindelijk zullen zij allemaal voor de troon van Christus moeten verschijnen. Geen dictator, geen corrupte leider, geen oorlogsmisdadiger zal ontkomen aan Zijn oordeel.
Openbaring 19:11-16 schildert een machtig beeld van Jezus’ terugkeer:
“En ik zag de hemel geopend, en zie, een wit paard, en Hij Die daarop zat, wordt Getrouw en Waarachtig genoemd, en Hij oordeelt en voert oorlog in gerechtigheid. (...) En op Zijn kleding en op Zijn dij stond deze Naam geschreven: KONING DER KONINGEN EN HEERE DER HEREN.
De woorden van Jezus klinken als een spiegel voor onze tijd. Maar Hij biedt ook hoop: "Wie volharden zal tot het einde, die zal behouden worden" (Mattheüs 24:13). Dit is onze opdracht: volharden, vasthouden aan waarheid en rechtvaardigheid, en niet meegaan in de stroom van onverschilligheid.
En er is nog een diepere hoop: wie tot Jezus nadert, vindt niet alleen troost in deze chaotische wereld, maar ook de zekerheid van een toekomst dicht bij de Hemelse Vader. Jezus zegt: "Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven" (Mattheüs 11:28). In Hem is ware vrede te vinden, een vrede die de wereld niet kan geven (Johannes 14:27). Dit is de enige hoop die standhoudt, zelfs wanneer de wereld in brand staat.
De wereld staat in brand, maar de vlammen zullen niet eeuwig woeden. Jezus Christus komt terug. Hij zal rechtvaardig oordelen en vrede brengen waar oorlog heerst. Hij zal Zijn koninkrijk vestigen en elke knie zal zich buigen voor de Koning der koningen.
Shalom Dre
Maak jouw eigen website met JouwWeb